РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ

 » Навигация

 » Анкети

 » Лични лекари

 » Антикорупция

 » Декларации

 » Общ. поръчки

 » Актуално

СИГНАЛИ ЗА НАРУШЕНИЯ

 »     Услуги

 » Важни Адреси


ЗДРАВНИ ТЕМИ


» ВРЕДНИ ЛИ СА НИТРАТИТЕ


Какво представляват нитратите?

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода. Нитратите се използват масово в много отрасли:

 • В земеделието като високо ефективни торове
 • В хранително- вкусовата промишленост като оцветители и консерванти
 • В индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и др.

Като самостоятелни вещества нитратите не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето на консуматорите. 

Как постъпват в организма на човека?

Нитратите влизат в човешкия организъм чрез водата и храните. Основни източници за замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита в населени места без изградена канализация, от животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др. 

В кои храни са в най-големи количества?

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса/колбаси и пушени меса/. Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зеленчуците - маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и др. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората , ако се консумират в големи количества. 

Вредни ли са нитратите?

Сами по себе си нитратите не са токсични. Както вече беше отбелязано риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепядства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние известно като метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата (цианоза). Нитратите са най- опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им в организма. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти или повреме на готвене, най-вече при пържене.
При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго време на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно- двигателния апарат и на нервната система. 

 

Кои са рисковите групи?

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малки деца с храносмилателни смущения и лица претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт.


Според „Световната здравна организация” безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества над тази допустима доза, те вече представляват потенциална опасност за здравето. 

Как да ограничим приема на нитрати в организма?

Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и да прилагат в ежедневието:

 • Обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците
 • Отстраняване на „най- нитратните” части на растенията - кочан и външни листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките
 • Консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци. (избягване на ранното оранжерийно производство,  т.к. в условията на късия ден се натрупват повече нитрати).
 • При варене на зеленчуци да се излива водата, в която са врели, още докато е гореща
 • Консумация на зеленчуци със среден размер, тъй като натрупват по-малко нитрати.
 • Консумация на сурови плодове и зеленчуци, богати на витамин С, възпрепятстващ образуването на нитрити и нитрозамини.
 • Да се избягва претоплянето на супи и ястия
 • Да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса.
 • Прилагане на естествени методи и средства за поддържане на стомашната киселинност в нормални граници.

Източник: „Министерство на здравеопазването”, гр. София
http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/hranene-i-metabolizm/nitrati/